Totaal aantal pageviews

zaterdag 22 december 2012


WMDC

di 11-5-2010 1:29

gezien:revolution in b-minor

Philip Powel, bekend van zijn "Crime Jazz" activiteiten leek er even  het bijltje bij neer te hebben gegooid toen John 106 in het nieuwe cultuurplan te weinig subsidie kreeg om haarplannen voor een podium voor Urban Poetry te verwezenlijken. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en opnieuw is Philip met een serie begonnen onder de naam die hij ook in 2008 al eens gebruikte: "Revolution in B minor". Hij doet dat nu tijdelijk onder de vleugels van Nu Moon, het vehicel waaronder talloze vormen van nu jazz, wereldmuziek, progressieve pop en wat niet al zijn weg naar Rotterdam vindt.
Met niet meer dan maximaal één begeleider worden singer songwriters uitgedaagd hun nummers ten gehore te brengen. Een bijna net zo sobere opzet als Ernest van de Kwast kiest voor zijn "Nu Literatur". Een spreekgestoelte en een glas water, dat moet genoeg zijn voor een avond literatuur. Zo moet volgens Philip een gitaar of een tokkelinstrument en een songwriter genoeg zijn. En wat klonk het goed daar in het WMDC afgelopen vrijdagavond. Ontzettend overtuigend. Slechts drie singer songwriters (waarvan één eigenlijk meer poeet dan zanger) vulden moeiteloos de avond.
Arthur Adam is een Nederlandse jonge gast met een gitaar en een ongelooflijke stem die momenteel met een single de hitlijsten binnendendert. Gaan we veel meer van horen.
Zena Edwards is een poet performer uit Londen met prachtige teksten en een scherpe dictie die in het verleden door Philip al eerder naar Rotterdam was gehaald.
Nick Mulvey is een lelieblanke Londenaar die als ware hij Paul Simon op een meer dan voortreffelijke manier de Afrikaanse gitaarmuziek beheerst. De wijze waarop hij voordeed hoe je op één gitaar baslijn, middenspel en solo kunt combineren was opzienbarend. Wat een beheersing. Het prachtigste werd voor het laatst bewaard. Pas diezelfde middag had Nick voor het eerste met Zena samen wat zitten oefenen. De manier waarop die twee 's in combinatie een lang gedicht van Zena over een salsadans uitvoerden was van een zwoele intensiteit die mij op mijn stoeltje in het WMDC deed wegsmelten.
Wat een heerlijke avond met zo'n simpele formule!
Philip vertelde me dat hij dit najaar start met een eigen club (inclusief horeca) in de Hofbogen. Revolution in B Minor gaat hij zo'n keer of zes per jaar organiseren waarvan 2 keer in de Doelen. Die Mulvey en Edwards moeten wat mij betreft absoluut terugkomen. Heb ik hem gevraagd.
En die club van van Philip wordt een place to be, ook zonder dat. Dat staat nu al wel vast.

Tjeu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten