Totaal aantal pageviews

zondag 23 december 2012


North Sea Round Town

wo 30-6-2010 10:42

gezien: Tobias Klein met "Lackritz" in de Unie

De Unie is het officiële festivalcafé tijdens North Sea Round Town, het grootse spektakel dat alle Rotterdammers in staat stelt zich voorafgaand aan het North Sea Jazz Festival twee weken lang te laven aan allerlei soorten jazz en wereldmuziek. Met maar liefst 200 optredens op 70 verschillende locaties. Is dat niet erg veel van het goede?
De openingsavond gisteren in de Unie, speciaal bestemd voor de jazz-scene zelf, bracht niet meer dan een man/vrouw of 25 op de been. Ik had niet de indruk dat daar nou de jazzscene van Rotterdam stond. Opvallend was het optreden van de formatie rond basklarinettist Tobias Klein wel; zeker toen hij ook nog de baritonklarinet ging spelen; een instrument dat ik nog nooit gezien en gehoord had; een instrument dat zo groot is dat je op het standaard moet neerzetten en dat een ongelooflijk diep, warm timbre heeft.
De composities die werden vertolkt zijn allemaal geschreven als compositieopdracht van het MuziekCentrum Nederland speciaal voor het NSJF. Het optreden van gisteravond was dan ook een try-out voor de openingsact van het festival over anderhalve week. Die heb ik dus al gehad. Ik ga zeker niet nog een tweede keer luisteren.
Hier was namelijk sprake van onvervalste “piep-knor” muziek met meer electronica dan akkoorden; meer een WORM-avondje dus eigenlijk. Een grappige en verrassende opening van het Jazz Round Townprogramma, dat wel.

Tjeu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten