Totaal aantal pageviews

zondag 23 december 2012


Centre Pompidou Metz

ma 5-7-2010 15:00

In mei is in Metz een dependance geopend van het Centre Pompidou uit Parijs, het grote museum voor moderne kunst (met een accent op het begin van de twintigste eeuw) in Frankrijk.Het gebouw in Metz, dat ook deze stad moet gaan opstoten in de vaart der volkeren en het traditioneel dode stedelijke gebied “achter het station” tot bloei moet gaan brengen, heeft veel tongen losgemaakt. Sommigen vinden het prachtig, anderen een wanstaltig voorbeeld van organische architectuur, met een (al te) feestelijke paddenstoel als eindresultaat. Oordeel zelf aan de hand van veel foto’s die ik ter plekke zowel overdag als s’avonds met mijn niet professionele klikklakje heb gemaakt.
Het gebouw is aan de binnenkant mooier dan van buiten moet ik zeggen. In de hal is het zelfs indrukwekkend. Het deed me sterk denken aan de overkapping van het station in Tilburg(Koenraad van der Gaast), in zijn tijd baanbrekend (1965), maar of je dát nu nog kunt zeggen van het ontwerp van (Shigeru Ban en Jean de Gastines) is zeer de vraag.
Mooi is de transparantie van het ontwerp. Als je binnen bent denk je dat er verder geen binnenkant meer is, alles lijkt doorzichtig. Maar dan toch nog openbaart zich een verrassend aantal grote zalen die als het ware hangen onder die geweldige parasol maar de toeschouwer aanvankelijk niet opvallen. Toch wel heel bijzonder.


Tjeu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten