Totaal aantal pageviews

zondag 23 december 2012


Lezersfeest

ma 9-11-2009 14:24

gezien: lezersfeest

Alweer voor de dertiende keer vulde zich de bibliotheek zaterdagavond voor het Lezersfeest. Na zoveel edities lijkt er weinig meer fout te kunnen gaan. Het was wederom mudvol, terwijl je toch overal (behalve dan één keer in Glazen zaal met Wilfried de Jong en Ernst van de Kwast) makkelijk bij kon. In de grote zalen stonden zoveel tv schermen en geluidsboxen dat de interviews overal goed te volgen waren. Merkwaardig was echter de belichting op het hoofdpodium beneden in de hal knudde, zodat ik van het alter ego van Michiel Romeyn, de ‘dichter’ Oboema Sesetokoe, slechts het silhouet (overigens zeer herkenbaar met die uitwaaiende haardos) kon aanschouwen. Gedichten met een hoge mate van lolligheid maar weinig zeggingskracht, poezie als pose, meer niet.
Ernest en Wilfried (Kwast & Kaal) lazen voor uit een koddige brievenreeks aan elkaar; allebei vertegenwoordigers van de reeks ‘toffe jongens’ waar we er steeds meer van krijgen ( “toffe jongen van het eerste uur”Jules Deelder; Hugo Borst, Mathijs van Nieuwkerk, Bart Chabot, Jan Mulder, wijlen Martin Bril).
Bart Chabot had voor een volle zaal weer de lach aan zijn kont, declameerde een ellenlang gedicht (waarbij bij hem de overgang tussen poezie en proza niet meer te maken is) over de ellende van het ouder worden en kondigde aan hierna nooit meer te dichten. Maakt niet uit; het verschil tussen een column en een gedicht speelt bij hem al lang niet meer.
Thomas Rosenboom legde tegenover Jan Steinz van de NRC omstandig zijn nieuwe boek “Zoete Mond” uit. Gelukkig had ik dat net gelezen, zonder die informatie had je aan dat gesprek weinig leek me. Hoewel, oud bibliotheekdirecteur Frans Meijer die naast me zat, zei dat hij naar aanleiding van dit interview het boek onmiddellijk ging lezen; toch een nuttig gesprek dus.
Het werd nog laat op de dansvloer alwaar ik me als nieuwe Rotterdammer steeds lichtvoetiger ging bewegen.

Tjeu 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten