Totaal aantal pageviews

zondag 23 december 2012


Historisch Museum/ Het Gemaal

vr 29-5-2009 12:24

gezien: Roffa 5314 in Het Gemaal

Gelukkig. De partners achter Het Gemaal (CBK, Historisch Museum, Kosmopolis) hebben zich gerevancheerd voor de vorige tentoonstelling (Gil en Moti) met Roffa 5314. Het getoonde is niet eens zo verrassend: straatkleding en bijbehorende attributen, maar de manier waarop verdient alle lof. Vitrines heel geraffineerd ingebouwd in oude stalen kleerkasten zo weggehaald uit een fabriek of kazerne. De manier waarop kleine beeldschermpjes in de kasten zijn verwerkt als digitale fotolijstjes is heel mooi gedaan, net zoals de zorgvuldige beschrijving van de kledingstukken, de merken en de plek waar ze aangeschaft zijn. Nike blijkt hét favoriete schoenenmerk. Ook niet verrassend maar het is nu wetenschappelijk vastgesteld.
De betekenis van zo’n tentoonstelling voor de doelgroep mag niet onderschat worden; dat hebben de makers zich volledig gerealiseerd. Met deze tentoonstelling ben je ineens iemand en krijg je het respect waar je al zo lang naar verlangt. Verheugend dat de doelgroep zelf zo talrijk aanwezig was. ik maak me sterk dat ze allemaal de komende weken met ouders en vrienden terugkomen. Het Gemaal plaatst zich daarmee voor de eerste keer echt midden in de gemeenschap van Rotterdam Zuid en museale exposities blijken laagdrempelig te kunnen zijn. De openingceremonie met de gospels zingende moeder van de voortijdig overleden Brighten (Hemelrijk) zorgde voor kippevel. De rap van de rapper was eigenlijk verdomd leuk gedaan; er woekert in het Rotterdamse ghetto echt veel nieuw talent. Roffa 5314 geeft daarvoor de juiste boost.

Tjeu

Historisch Museum Rotterdam

2-8-2011

gezien: "Stad van Rotterdammers" en "Rituelen" in Historisch Museum Rotterdam

Aan de hand van foto’s van kinderen en voorwerpen met welke zij zich wilden laten portretteren wordt een nieuw beeld geschetst van Rotterdam en zijn wijken. Heel veel wijzer werd ik er niet van, anders dat alle wijken van Rotterdam inmiddels zeer divers zijn van samenstelling; het aantal gekleurde en witte kinderen houdt mekaar mooi in evenwicht. Maar aan de hand van die voorwerpen wordt over die wijken niets helderder: veel knuffels, Feijenoordshirts (nooit Sparta shirts!), aftandse mobieltjes en gameboijs, foto’s van ouders en grootouders etc. Een jongetje dat trots een gouden ring laat zien van zijn vader “die ik helaas nooit meer zie” is schrijnend. Maar de toelichting is ook te kort om door te steken. Waarom laat een jongetje stukken steen zien “die uit een rots in Griekenland zijn gehakt”? De foto’s zijn mooi, de getoonde voorwerpen op deze manier nauwelijks boeiend. Had aan diezelfde kinderen niet beter gevraagd kunnen worden wat hen in een wijk aantrekt en afstoot. Dat had alles bij elkaar meer informatie over het onderwerp: “Rotterdamse wijken” opgeleverd.

De tentoonstelling rituelen op de bovenste twee verdiepingen is ook al niet erg prikkelend. Plichtmatig worden de bekende westerse rituelen als kerst en sint, communie en begrafenis doorgeakkerd. En natuurlijk zijn daar nu ook het suikerfeest, de ramadan, het chinese Nieuwjaar. Het is allemaal geeuwend saai en vanaf een kilometer vooraf voorspelbaar. Behalve op de plaats waar allerlei filmpjes uit het omroeparchief en tv programma’s met betrekking tot rituelen worden getoond. Daar heb ik zeer geboeid en soms hardop schaterend zitten kijken. En de filmpjes over de organisator van de Pim Fortuyn herdenkingen, Zomercarnaval, het jaarlijkse CHIO en de jaarlijkse open Feijenoorddag in het stadion. Dat zijn typisch Rotterdamse rituelen die veel meer aandacht verdienen omdat ze relatief onbekend en nieuw zijn. Denk eens aan Brass band battles, hiphopfeesten, kunstenaarsinititatieven in wijken, skatenights, die staan bol van rituelen die voor het grote publiek nog onbekend zijn. Waarom geen speciaal item gewijd aan begroetingsrituelen anno 2011? Het liefst met levende personen die je dat even uitleggen en voordoen en vervolgens leren. Maar ja, daarvoor moet worden gegraven, geregistreerd, verzameld, medewerkers ingehuurd. Het Historisch Museum toonde met Roffa 5314 in ‘t Gemaal aan dat het die materie aankan. Doe het dan ook nu!  
Ik verwacht binnenkort toch echt wel een keer de eerste grote overzichtstentoonstelling over Urban art in al zijn facetten met een grote half pipe pal voor de deur.

Tjeu 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten