Totaal aantal pageviews

zondag 23 december 2012


Duitsland

ma 18-5-2009 13:39

gezien: musea in Duitsland

Tussen alle gefiets door was er tijd genoeg om her en der musea te bezoeken: een korte impressie:
In het bekende Museumviertel in Frankfurt: Het Städel; een museum dat schilderkunst uit alle tijden bij elkaar brengt. Opvallend is dat bij elk groot kunstwerk de verwervingsgeschiedenis, inclusief weldoener die aankoop mogelijk maakt (vaak met fotootje erbij) vermeldt. Het mecenaat blijkt aldaar dus op zijn waarde te worden geschat. Mijn aandacht trok de tentoonstelling: Caravaggio in Nederland. De expositie blijkt geheel te gaan over de Utrechtste navolgers van C.: Terbrugghen, Honthorst en Baburen. Er hangt slechts één echte C. Ik ben er toch een beetje ingestonken hoewel de navolgers (waarvan slechts een enkel exemplaar uit de collectie van het Centraal Museum in U. bleek te komen) de technieken van C. ten volle te beheersen. Toch mooi om al die werken van deze Nederlanders eens bij elkaar gezien te hebben, keurig gerangschikt naar thema (muzikanten, drankgelagen, etc.)
Vervolgens het MMK (Museum für Moderne Kunst) Frankfurt met een tentoonstelling uit eigen collectie. Allemaal de bekende namen: Donald Judd, Roy Lichtenstein, Walter De Maria, Claes Oldenburg, Andy Warhol. Mooi opgehangen in prachtige ruimten die in al hun witheid toch ook weer wat voorspelbaar waren, want dergelijke keurige witte gebouwen kom je overal tegen. Elke dag open tot 20.00 uur;   opvallend het grote aantal mensen dat rond een uur of 5 toen ik naar buiten ging nog binnen ging.
In Tulln an der Donau bezocht ik het Egon Schiele Museum, prachtig gevestigd in de voormalige stadsgevangenis, de plaats waar Schiele zelf wegens schending van de openbare zeden gevangen heeft gezeten. Een leuk overzicht van zijn jeugdjaren en belangrijkste werken, vanzelfsprekend allemaal in copie; op enkele orginele schetsen en beginwerken na.
Tot slot nog het MAK in Wenen. Ik dacht in een museum voor Aktuelle Kunst terecht te zijn gekomen, maar het bleek het museum voor Angewandte kunst. Ook mooi. Allerhande gebruiksvoorwerpen keurig per zaal en per stijlsoort gerangschikt. Een hele zaal bijvoorbeeld met Jugendstilglas, prachtig opgehangen in een langgerekte glazen vitrine van zeker vijftig meter lang, opgehangen aan ijzeren staven. Heel fraai. Ook vitrinekasten van zeker dezelfde lengte maakte saai biedermaierwerk ineens tot een aansprekende verzameling edelkitsch. Heel bijzonder was een door Donald Judd ingerichte Rococo stijlkamer, vooral opvallend door de streng symmetrische opstelling van de barokke meubelstukken in een van bovenaf gezien bolle cabine. Ook nog veel  ruimte voor de collectiekunst van de bekende Afrikaanse kunstenaar (o.a. Kassel 2004, Biennale Vententië 2008) Georges Adeagbo uit  Benin. Mij spreekt het niet zo aan, een lange zaal vol krantenknipsels en bij elkaar geraapte zooi die vrijelijke associaties toelaat, maar goed, je ziet hem er toch overal mee terug.

Tjeu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten