Totaal aantal pageviews

zaterdag 22 december 2012


SMAK Gent
12-12-2011
gezien: SMAK Gent
Na een conferentie over publiekswerving in Gent bezocht ik het Stedelijk Museum voor Aktuele Kunst (SMAK). Een museum waar van alles te doen is. De installatie van Daniel Buren, een nagebouwde slaapkamer met het van hem bekende streepjesinterieur zegt de argeloze bezoeker waarschijnlijk weinig. Anders wordt dat als je op de bijbehorende bibliotheek de moeite neemt zijn oeuvre van de afgelopen decennia erop na te slaan Konsekwent is hij bezig interieurs te bouwen, vertrekkend vanuit het simpele strepenmotief (telkens een witte baan en dan een kleur en dan weer een witte baan). De bouwsels waarin hij dit motief herhaalt worden wel steeds ingenieuzer. Dit werk in Gent is een mijlpaal omdat hij dit werd voor het eerste ook heeft gerealiseerd bij iemand thuis. Daar blijft het “voor eeuwig” in situ totdat de eigenaar zijn huis verkoopt of komt te overlijden. Het museumexemplaar is slechts bedoeld om de toeschouwer ook een blik te gunnen en kan wel verplaatst worden.
Simon Grimponprez presenteert een groot aantal films in een zaal waarin men rond kan dwalen om een impressie te krijgen; geheel het tegenovergestelde van de installatie van Marijke van Warmerdam in Boijmans. Daar is helderheid en inzicht troef, hier is het louter impressie van wat na verloop van tijd een rondtocht door het oerword in Papua Nieuw Guinea blijkt te zijn. Pal daarnaast een film en boeken die Alfred Hitchkock tot onderwerp hebben. Het hoe en waarom ontgaat mij, ook na een half uur kijken en uitpluizen. Wat mij betreft te hermetisch; deze installatie.
De indrukwekkende hal die tegen het SMAK gebouw aan ligt is bijna helemaal leeg en zou in de toekomst wellicht aan het SMAK complex kunnen worden toegevoegd, Aldus de gids. De vergelijking met het Hamburger Bahnhof in Berlijn dringt zich op.

Tjeu 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten