Totaal aantal pageviews

zondag 23 december 2012


Architectuur

wo 10-6-2009 10:34

gezien: Agenda Rotterdam van 15 architectenbureaus

Alweer 2,5 jaar geleden bracht de RRKC het boekje: Puntig II uit met de roep om “meer cultuur in de architectuur”,. Het is dus verheugend dat nu 15 architectenbureaus de handen ineengeslagen hebben als “generatie 3.0 architecten uit Rotterdam” en met het manifest zijn gekomen: “architectuur als ontwikkelkracht voor Rotterdam”. Gisteren boden de 15 bureaus hun manifest aan aan wethouder Grashoff, die zijn in China verblijvende collega Karakus verving. Hij deed dat met verve, zoals we van deze nieuwe, daadkrachtige wethouder inmiddels gewend zijn. Het College omarmt de gedachte van architectuur met allure maar moet tegelijkertijd vaststellen dat zijzelf weinig bouwopdrachten verstrekt.
De 15 vinden dat we het niet meer moeten zoeken in telkens nieuwe “iconen” maar meer in het op niveau brengen en houden van het “fond van alledaagse gebouwen, de massa waaruit het merendeel van de architectuur bestaat”. Verrassend was het pleidooi voor een “stedelijke gezinnenstad”, verrassend omdat ik het idee had dat in Rotterdam de jonge, urban, solitair levende metropolist steeds meer vertrekpunt van beleid is. Niet dus. Rotterdam moet ruimte bieden aan woonblokken met collectieve delen, stadstuin, diepe woningen met veel overmaat. Als voor voorbeeld werden genoemd: De Hofdame naast de Laurenskerk en het Wallisblok en Le Medi, beiden in Spangen. Het generale sloopverbod dat door de opstellers van het manifest werd bepleit werd door Grashoff rigoureus afgewezen. Zou verdere ontwikkeling van de stad alleen maar belemmeren. Verder werd het RRKC devies herhaald dat er meer robuust, duurzaam gebouwd moet worden en dat, samengevat, Rotterdam weer een échte architectuurstad moet worden waarbij opvallend was de roep om stadsdeelbouwmeesters. Eerder riep de RRKC als om eens stadsbouwmeester maar daar werd toen door de sector nog heel zuinigjes op gereageerd. Dat ligt dus inmiddels anders.
Op het laatste na niet veel echt nieuws onder de zon dus, maar wel opvallend dat nu de architectensector zelf is die met dit manifest komt. Overigens kwamen de bekende tegenstellingen tussen architecten en stedenbouwkundingen (devies hier: ophouden met naar elkaar te wijzigen als schuldigen) en tussen architecten en projectonwikkelaars naar boven. De ook aanwezige dS+V directeur Astrid Samson vond het verzoek om deelraadbouwmeesters niet nodig gelet op de koepelnota van de welstandscommissie (waar ook de RRKC al waarderend woorden over uitsprak) die als richtinggevend kader gebruikt kan worden.
Er werd nog wat nagemopperd over de aanbestedingsregels rondom het nieuwe stadhuis aan het Rode Zand waarbij slechts grote architectenbureaus in beeld konden komen.
Al met al een interessante, levendige discussie binnen een beroepsgroep die echt aan de bak wil met aansprekende Rotterdamse architectuur.

Tjeu 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten