Totaal aantal pageviews

zondag 23 december 2012


Gouvernestraat

do 8-4-2010 23:13

gezien: Erst van de Kwast presenteert " Moeder Tandoori"

Nu `Usuf El Halal´ Ernst van de Kwast met zijn harige blote borst op het voorblad van Uit Rotterdam staat kan hij met recht de nieuwe Rotterdamse icoon genoemd worden: voorbij zijn de tijdvakken van Jules en Ted, het is vanaf nu Ernst wat de klok slaat. Hij heeft het dan ook helemaal. Ernst is grappig, schrijft vlot, lult gemakkelijk een avond aan elkaar, organiseert zowel literaire (Nur Literatur) als ‘small talk’  avonden in De Unie en ziet er goed uit. Wat maakt Ernst’ uiterlijk zo apart vroeg ik mij vaak af totdat ik vanavond het antwoord kreeg. Zijn moeder is een Indiase. Zijn uiterlijk is een mix van Nederlandse en Indiase trekken. Geaccentueerd door een enorme bril met dikke zwarte randen. Een Woody Allen exemplaar. Zijn nieuwste boek, Moeder Tandoori, is helemaal aan zijn moeder gewijd. Ze lijkt me lekker gek. Ze wist zonder al te veel moeite de avond danig naar haar hand te zetten, hoeveel moeite Wilfried de Jong ook deed om de zaak in ordentelijke banen te leiden. Het werd een gezellige puinhoop in het afgeladen Lantaren Venster. Ernst las een hoofdstuk over het moment waarop hij geboren werd. Door een storing op de lijn meende zijn vader een dochter te hebben gekregen, eindelijk, na reeds twee zonen. Hij was dolgelukkig. Even later moest moeder Tandoori hem wreed uit zijn roze droom helpen, het kind had wel degelijk een piemel. Ernst was geboren.

Tjeu

Gouvernestraat

18-4-2012

gezien: "de derde dinsdag" , dit keer in de Gouvernestraat

Talk shows zijn hip. We hadden al de steeds drukker bezocht Late Night Show van Ernest in eigen huis, de talk show van Hans Sibirani in Engels en nu is daar alweer voor de vijfde of zesde keer “de derde dinsdag” . Deze bonte cultuuravond wordt georganiseerd door Bonheur, Witte de With Center for Contemporary Art, RAiR (Rotterdam Artists in Residency Network), Worm, TENT, Showroom Mama, V2_ , Ro Theater, Museum Rotterdam en De Gouvernestraat.  Om de beurt wordt een van de instellingen bezocht met een reeks beschouwingen en vertoningen over wat deze instellingen en anderen allemaal doen of willen. Een goeie manier, niet alleen om verslag te doen, maar naar bleek, synergie tot stand te brengen.
Het geheel wordt op een zeer luchtige manier vanaf de sofa aan elkaar geluld en geinterviewd door een vlotte jongeman van wie de naam me is ontschoten. Ik kan zijn naam ook nergens vinden. Op de site van de Gouvernestraat zie ik dat club al ruim 900 followers heeft, in de zaal zaten gisteren op mij na louter dertigers. Kortom de cultuur leeft onder het hippe volk.
Achtereenvolgens zag ik een promotiefilmpje van Jack Wouterse die zijn monoloog “Slaaf” gaat verfilmen. Een interview met twee mensen over project op de Internationale Architectuur Biennale die komend weekend van start gaat. Een gesprek met iemand die een “kunst in de openbare ruimte” project heeft opgezet in de miljoenenstad Douala in Kameroen (en nu in een galerie ter stede exposeert), een geluidsproject als voorbeeld van activiteiten die het nieuwe kunstenaarscollectief organiseert op Zuid (wie, waar, ik heb het niet genoteerd), een gesprek met Harry Hamelink over de nieuwe versie van Motel Mozaique die eveneens dit weekend van start gaat en volledig geïntegereerd is met de eveneens dit weekend beginnende architectuurmanifestatie Zig Zag City waartegen de buurtbewoners uit mijn omgeving al wekenlang te hoop lopen (te veel overlast in de stadserven vinden zij). Niet iedereen denkt er dus hetzelfde over. Kortom. Het voorjaar breekt los; het culturele voorjaar ook.

Tjeu  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten