Totaal aantal pageviews

zondag 23 december 2012


Hofplein Theater

ma 31-5-2010 10:21

gezien: Carmen van Jeugdtheater Hofplein

Het zeer kritische RRKC advies over het Jeugdtheater Hofplein zegt onder meer: “De toelichting op het produceren van opera’s is van elke artistieke overweging gespeend. Ze moeten consumabel worden gemaakt voor een groot publiek. Voor wat betreft de gerealiseerde operaproducties is het de Raad niet ontgaan dat het orkestaandeel niet live was.”
Afgelopen zaterdag bezocht ik de door het Jeugdtheater Hofplein groots opgezette opera Carmen met onder andere deze woorden in het achterhoofd. Er is in het advies veel meer kritiek op het artistieke beleid: “ weinig uitdagend”, “ weinig diversiteit”, “geen meerwaarde voor het culturele klimaat in de stad”, “ publieksgericht”.  Publieksgericht bleek deze versie van Carmen zeker; het Jeugdtheater in het Zadkinecollege zat mudvol, het publiek was laaiend enthousiast en gelet op de ovatie aan het eind dik tevreden. En divers! Als een echte kulturpolizei heb ik kleurtjes zitten tellen. Ik schat dat zo’n 10 tot 20 % van de aanwezigen meer pigment had dan de doorsnee Hollander. Op het toneel golden dezelfde verhoudingen. Dat was in ieder geval veel gunstiger dan de lelieblanke opening van Boijmans van Beuningen diezelfde middag. Gek, dat daar nooit een punt van gemaakt wordt.

Maar verder met de RRKC-kritiek: “weinig uitdagend”. Absoluut, de uitvoering van Carmen was  voorspelbaar, risicoloos, in het geheel niet verrassend. Geen poging is ondernomen om het stuk naar deze tijd te transponeren al hoeft het ook weer geen politiek correctie uitvoering  te zijn met een ‘bling-bling streetgangleider in plaats van de toreador en Carmen als een “kid of the block”. Éventjes leek het toch spannend te worden. Bij de aanvang van het tweede bedrijf stonden alle mannen in leren jassen als standbeelden in het gangpad en werd begonnen met een collectieve roffel op de aanwezige balustrade. Even later stonden alle leren jassen met een schaarse belichting op het podium en leek het in de richting van een verrassende choreografie te gaan, Het bleef helaas in bij die onverwacht, agressieve aanvang om al snel terug te vallen naar het herkenbare stierenvechtersthema.
Dit jeugdttheater biedt geen enkel ander gezelschap in de stad stof tot nadenken of inspiratie; een eis die toch gesteld mag worden aan zo’n dominant in de stad aanwezig instituut. De muziek kwam, op een enkele viool en accordeon na weer geheel uit blik. De stemmen waren, op één uitzondering na zeer pover, blijkbaar is het heel moeilijk om geschikte jongeren voor het zangwerk te vinden, ondanks alle jongeren die het Jeugdtheater tot zijn bereik mag rekenen. Misschien eens te rade gaan bij de muziekschool van de SKVR?  Deze avond ontsteeg het niveau van een willekeurige schoolafsluiting niet, al was het decor dan imposant en de cast omvangrijk. Het zit hem niet in de getallen maar in de onverwachte belevenis. Nee, deze voorstelling veranderde aan het bekritiseerde totaalbeeld helaas niets.

Tjeu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten