Totaal aantal pageviews

zondag 23 december 2012


Arminius

wo 14-11-2012 10:28

gezien: debat: van Culturele Hoofdstad tot kaalslag? in Arminius

Wat op deze historische avond (de gemeenteraad haalde fundamenteel de hark door de Rotterdamse cultuur) een zeer passend thema leek: “Rotterdam cultuurstad, Van Culturele Hoofdstad tot kaalslag” werd in Arminius een ronduit teleurstellende avond.
Teleurstellend omdat het publiek louter bestond uit grijsaards die eerder uit een plichtmatige belangstelling voor de serie “Checkpoint geschiedenis”  bleken te zijn gekomen dan om deel te nemen aan een debat; teleurstellend om inleidster Patricia van Ulzen na haar mooie boek: Dromen van een metropool” de aansluiting bij Rotterdam volledig kwijt lijkt; ze wist niets te vertellen over Rotterdam Culturele hoofdstad, niets over enkele culturele highlights van de afgelopen jaren en eigenlijk helemaal niets over de laatste 10 jaar (“dat was indertijd  geen onderwerp van mijn studie”). Tsja, waarom  was zij dan gevraagd; ze had zich toch een beetje kunnen voorbereiden? Teleurstellend omdat de moderator, Jacques Börger geen enkele interessante vraag had voorbereid en teleurstellend omdat ook Festivalgoeroe Johan  Moerman eigenlijk niks te melden had over de afgelopen tien jaar festivals. Gevraagd naar het succes van Motel Mozaique wist hij niets te berde te brengen. De enige die er zijn best voor deed was fotograaf Ari Versluys al kwam die bij zijn herinnering aan de afgelopen 10 jaar eigenlijk ook niet verder dan een Gayparty van 2 weken geleden met heel veel leernichten.
En het had zo mooi kunnen worden: de opkomst en ondergang van de multiculturele gedachte, de shock van Fortuyn na Culturele Hoofdstad, de greep van het populisme na IX/XI op het gemeentelijk cultuurbeleid, de opbloei van de architectuurkaste en de klap in deze sector na de crisis, de neerslag van de economische crisis op de cultuur, de publieksverbreding bij de schouwburg. En ga zo maar door. Je moet zo’n debat natuurlijk wel goed voorbereiden, een inleider op het goede spoor zetten, gespreksdeelnemers goed coachen. Nee, als dit maatgevend wordt voor wat Arminius in het nieuwe cultuurplan aan spannende debatten gaat neerzetten hou ik mijn hart vast.
vr 2-11-2012 13:41

Geen opmerkingen:

Een reactie posten