Totaal aantal pageviews

zondag 17 juli 2016

Waarheen....

Zaterdag 16 juli: Ahlefeld -Flensburg 75 km.
Niet veel kilometers vandaag, want ik vereer Schleswig met een bezoek. Een plaats die na een concurrentieslag met een de andere kant van de Schle gelegen Vikingenstadje in de middeleeuwen tot bloei kwam. Het stadje heeft zijn typische noordelijke sfeer behouden, zegt de gids, maar waar je dat nou aan kunt zien is mij niet duidelijk.ok, lage huisjes met straatjes met hobbelkeitjes. De oude kerk is in de vorige eeuw helemaal opgekalefaterd waardoor hij een bijna gezellige, huiskamerachtige indruk maakt met zijn gele en rode bakstenen interieur. Als ik binnenkom is er een trouwpartij aan de gang en speelt het orgel juist: ‘Waarheen leidt de weg die wij moeten gaan’. Als dat niet het enige echte wielrijderslied is!
. Maar nog veel indringender vind ik de uitgebreide panelen die aan de zijkanten zijn opgesteld en die aan de hand van een aantal sprekende voorbeelden laten zien hoe de kerkelijke autoriteiten tot begin jaren 60 ex nazi’s van de ergste soort (onder hen b.v. de hoogleraar genetica die verantwoordelijjk was voor de moord op 70,000 zwakzinnigen) , of een ander die als lid van een met uitroeiing belast Sonderkommando de dood door verstikking in gasauto’s een ‘ humane manier van levensbeĆ«indiging’ vond en dat tot ver na de oorlog bleef volhouden. Welnu, deze lieden kregen allen weer hoge functies op voorspraak van de kerkelijke autoriteiten. Al deze feiten, inclusief foto’s van de betrokkenen worden gepresenteerd zonder commentaar. Dat moet de lezer zelf maar doen. Maar dat deze kerk geen moeite heeft de vuile was buiten te hangen om zodoende het bevuilde nest weer schoon te krijgen is opvallend. De Duisters stoppen hun beladen verleden bepaald niet weg.
‘smiddags gaat het regenen en dat houdt niet meer op, pas rond zessen, als ik al in Flensburg ben, pal op de grens met Denemarken, breekt de zon door. Ik zoek vlak op de grens een Fri Natur Pladse op, Dat blijkt een vorm van legaal wild kamperen. Er staat alleen een bordje ‘welkom’ en de mededeling dat je maximaal 2 nachten mag blijven. Wassen doe je maar in de Oostzee, die via een inham helemaal tot hier komt. Bij een temperatuur van een graad of 14 denk er niet aan. Lekker ongewassen de slaapzak in! Fri natur!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten