Totaal aantal pageviews

donderdag 21 februari 2013

Over kerken, stranden, biersoorten, extravagante mode, Studebakers en een ouw hippie.


woensdag 20 februari (dit verhaal hoort in de tijd vóór het vorige verhaal; er is iets fout gegaan)

Vandaag hebben we Nelson nader verkend; een van de oudste steden van NZ. Ze hebben er zowaar een neogotische kathedraal waaraan ze begonnen in 1924 maar die pas in de jaren zeventig is afgebouwd. Dat is te zien aan de vreemde mix van bouwstijlen, de voorkant van de kerk is neo gotisch, de achterkant heel modern. Hanneke wordt besprongen door een oudere dame, de echtgenote van de reverent, die haar hele levensgeschiedenis kwijt wil. Ik wandel ondertussen om de kerk heen en ontdek dat we vanaf de heuvel waarop die kerk ligt, een heel mooi beeld hebben van het centrum van N. dat voor een deel nog uit de oorspronkelijke houten bebouwing bestaat. Na een bak koffie en een gigantische muffin met boter wandelen we op ons gemak door het plaatsje. Maken een praatje met de bewoonster van een van die authentieke huisjes en gaan vervolgens naar het nabij gelegen strand. Nu met watten in mijn oren dobber ik een half uurtje in het heerlijke water van de Tasmanbaai; in de verte lonken de bergen van het Abel Tasman National Park al. Maar daar gaan we morgen pas naar toe.
In een vreselijk namaak plaatsje (het Founders Park) treffen we een nep oud café waar we volgens de L. Pl. het echte ambachtelijke bier van Nelson kunnen proeven. Dat blijkt helemaal juist. Ik krijg een dienblad met 6 bescheiden gevulde bierglazen met evenzovele verschillende soorten. Op mijn gemak onderwerp ik ze allemaal aan een kritische smaaktest. Ze smaken allemaal prima, de beschrijvingen van de smaken doen meer aan beschrijvingen van delicate wijnsoorten denken dan aan die van bier, een beetje overdreven. Elke biersoort hoort bij bepaalde gerechten. Het bier dat volgens de beschrijving het best past bij Japans eten wint het wat mij betreft. De eigenaar is zeer geïnteresseerd in mijn bevindingen of doet in ieder geval alsof. Dat mag ook wel voor 10 dollar voor die zes kleine beetjes.
Dan komt de grootste verrassing van de dag. We gaan naar het museum van Wearable Art even buiten N., dat vooral uitblinkt in mode die NIET draagbaar is. Maar wat een mooi en modern museum en wat een verrassende creaties! Het lijkt alsof we in een Parijs atelier terecht zijn gekomen van extravagante kleding. Er mag niet gefotografeerd worden, maar dat doen we natuurlijk toch. Hierbij een kleine impressie.
Een regelrechte vondst is om de bezoekers gewoon te laten zitten terwijl de fraai aangeklede poppen als op een catwalk voorbij komen (zie foto hieronder) Opvallend is het aantal modellen van couturiers in de directe omgeving van het museum. Blijkbaar is zo’n museum een directe inspiratiebron voor creatievelingen in de buurt om zich op de, in deze omgeving niet thuis horende mode, te storten. Want elke Kiwi loopt in shorts en een t-shirt rond. Maar daarnaast zijn er ook opvallend veel creaties uit verre streken zoals b.v. Taiwan. Het gaat dus zeker niet alleen om locals.
Gekoppeld aan dit museum is er een uitstalling van de fraaiste automodellen van de afgelopen eeuw. Vooral de Studebakers, Pontiacs en Jaguars zien er prachtig uit. Hieronder het model dat ik het mooist vond.
Het uitgestelde etentje van de verjaardag van H. proberen we te organiseren bij een van de wineries langs de route. Helaas blijken die allemaal rond een uur of vijf te sluiten. Wijn drinken en tafelen dien je hier klaarblijkelijk vóór vijf uur ’s middags te doen! Dan maar uitgeweken naar een soort hillbilly tent waar, omdat er momenteel toch niemand anders is en ze ons “jazzy” inschatten, echte jazz wordt opgezet. Het eten smaakt prima en de sfeer maken we zelf wel. Een enkele eenzame later binnen komende drinker luistert wat verbaasd naar de klanken die hij waarschijnlijk in deze tent normaal nooit hoort.
Op de camping nabij het miniscule plaatsje Tasman (Abeltje is hier ooit ergens in de buurt aan land gekomen) worden we tot twee keer toe vriendelijk doch beslist verzocht onze tent te verplaatsen omdat we in het zicht van enkele riante bungalows staan en dat is blijkbaar niet toegestaan.  Als genoegdoening voor het ongerief nodigt de campingeigenaar ons op de koffie uit in zijn tot woonhuis omgebouwde truck; een onvervalst oud hippie-kasteel op wielen. We blijken terecht gekomen in iets wat zit tussen een oude woonboot en een winkel van Sinkel. Van de eigenaar leren we het verschil tussen een Kiwi en een Australiër. Als een motor kapot is koopt een Australiër een nieuw onderdeel; een Kiwi frutselt met bestaande onderdelen net zo lang door totdat de oude motor weer aan de praat komt.  Een Kiwi moet gewoon alles kunnen om te overleven. De man zelf heeft zich zonder papieren ontwikkeld tot timmerman, mecanicien, elektricien, gitarist en campingbeheerder. Nee, dichters en schrijvers kom je hier nauwelijks tegen. Maar aanpakkers en mode-ontwerpers wel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten