Totaal aantal pageviews

zondag 17 februari 2013

Oog in oog met God's schilderpalet


Vrijdag 15 februari
De grootste geiser van Nieuw Zeeland, Te Puia, laten we voor wat ‘ie is en gaan op koers naar een ander thermisch park dat volgens de Lonely Planet minstens zo mooi is: Wai-o-Tapu. Omdat we na onze campingavonturen er niet zeker meer van zijn dat alles wel goed staat aangegeven slaan we een weggetje in dat Old Waiotapu road heet. Achteraf gezien een meesterlijke vergissing. Het weggetje voert ons niet naar het thermische park maar naar een bospad dat na enkele honderden meters een watervalletje biedt met een meertje vol badwarm water; helemaal ins ons uppie en gratis en voor niets ondergaan wij de ware thermische ervaring: heerlijk liggen badderen bij een waterval vol stomend warm water. Even later verschijnt een jong koppeltje Kiwi’s waarvan de kwetterende dame van Nederlandse komaf blijkt: een garantie voor een kwartier gezellige kletspraat over de overeenkomsten en verschillen tussen de Kiwi- en Nederland. Onvermijdelijk komt het prijspeil weer aan de orde: de Kiwi’s verdienen weinig en betalen overal veel voor; daarom komen veel kiwi’s nooit van hun eiland af.
Daarna toch maar naar het thermische park, dat – keurig aangegeven – een paar kilometer later ligt. Op een ingenieuze wijze is het parcours zo in elkaar gezet dat de thermische wonderwereld zich in op steeds spectaculairdere wijze ontvouwt. Sta je aanvankelijk nog wat naar inktzwarte pruttelpotjes te staren; een tijdje later, na een fikse wandeling door een mooi bos komen we via een sillicium-terras; door de eeuwen gevormde millimeters dikke laagjes steenzand met vocht daarop waardoor het lijkt alsof water in gebogen vorm kan bestaan, bij een vijver die “het schilderspalet” heet: in een groot inderdaad paletachtige meer zijn door de inwerking van allerlei mineralen de fraaiste kleuren te zien (foto). Maar de grootste verrassing: “het duivelsbad” is een krater met daarin gifgroen water. Langs  de randen zijn in de kraterwand allerlei kristalafzettingen in dezelfde kleur te zien. Dan hebben we het nog niet gehad over het “Champagnebad” een enorm meer stomend heet water, waarvan de randen bestaan uit zalmroze gesteente. Nee, na vandaag zijn geloven we weer even in de almachtige Schepper.
Een steeds schilderachtig wordende rit brengt ons naar het meer van Taupu waarbij het panorama uitzicht biedt op talloze bergen, volgens de Maori-vertellingen mannelijke bergen die allemaal om die ene vrouwelijke berg hebben gevochten. Keurig wordt aangegeven welke berg de vrouwtjesberg uiteindelijk veroverde en welke bergen om die reden het hazenpad kozen en ergens anders in Nieuw Zeeland of wat achteraf  aan het Taupumeer zijn komen te liggen. Hanneke vind het allemaal maar bullshit, al die Maoriverhalen, maar ik ben er wel gevoelig voor. Die bergen liggen daar maar niet allemaal zo maar zonder doel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten