Totaal aantal pageviews

donderdag 9 september 2021

Het fort dat Napoleon lachend voorbij liep

 Donderdag 9 september

Terwijl in Nederland de mussen van het dak vallen, is het hier Hollandsch grijs, met een milde 20 graden, een prima weertje om het telkens weer uitgestelde bezoek aan de hoog boven Sisteron gelegen citadel te bezoeken.


De twee rotsen aan beide zijden van de Durance sluiten de Dauphiné van de Provence af. Aangezien het de enige doorgang is van dit deel van Frankrijk naar het noorden was dit vanaf de tijd van de Romeinen een strategische plek van waaruit je half Frankrijk kon aansturen. Daarom dus hier dat fort. Toen in 1815 Napoleon na zijn verbanning naar Elba, terugkeerde naar Frankrijk en vanaf de Cote d'Azur weer oprukte naar Parijs (raadpleeg net als ik vandaag de Wikipedia voor meer details) kon hij juist op deze plek worden tegengehouden door de troepen van koning Lodewijk de 18e. Maar de bevolking stond merendeels achter Bonaparte in plaats van achter de pafferige Lodewijk. Zo ook het leger dat op gezag van de hoogste generaal het kruit uit het fort haalde. Ondanks al die dikke muren, die vele niveaus van omwallingen die architect Vauban had bedacht enkele eeuwen eerder, kon Napoleon zonder slag of stoot passeren en Parijs weer in bezit nemen. Op deze cruciale plek in vele tijden lopen wij rond. Oorlogsvoering en architectuur blijken hier wonderwel samen te gaan, want de citadel is een plaatje. Niet voor niets huisvest het sinds  1930 het op een na oudste cultuurfestival van Frankrijk (Avignon was nog eerder). Helaas is de zomer voorbij en moeten wij het doen met het spannende verhaal van Napoleon uit een luidspreker (in het Nederlands, dat wel) en een film aan het einde van de rondtocht door de citadel. Maar de aanblik van de fortificatie en bovenop een Mariakapel (want bidden moesten de soldaten wel) is wonderschoon.

O ja, en dan hadden jullie nog de foto tegoed van het hoogtepunt van ons verblijf hier, het eenmalige optreden van H. met de Amerikaan met de Franse naam Pierre met het nummer Helplessly Hopin (het filmpje is helaas om een of andere reden niet up te loaden)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten