Totaal aantal pageviews

maandag 15 juli 2013

We motten naar de botten

Dag 15 rustdag Verdun.
Nou ja, rustdag? We bezoeken in de middaguren (na het doen van de enorme was, dankzij Nina’s garderobe die volledig de wasmachine in gaat (en van mij een racebroek, 2 sokken en 2 racehemdjes) de slagvelden ten noorden van Verdun, die zich niet toevallig afspeelden op de hoogste heuvelruggen langs de Meuse. Dat wordt dus bij een temperatuur van boven de 30 graden het overwinnen van een hoogteverschil van meer dan 200 meter.  De langste klim tot nu toe! Helemaal  bovenin rijgen de gedenktekens en monumenten zich aaneen. Eén voor minister Maginot, de uitvinder van de (nutteloos g ebleken) Maginot-linie (De Duitsers marcheerden er via België eenvoudig omheen); een voor het dorp Fleury dat van de aardbodem werd weggevaagd, één voor het Ossuarium, een gedenknaald als een geweldige fallus met een kruis er op, als je door de kleine raampjes kijkt zie je wat het werkelijk is; een enorme knekelopslagplaats. Huizenhoog liggen de schedels en botten van de ex strijders opgetast. Als je al die botten en schedels ziet liggen is die Great War ineens weer heel dichtbij.
We gaan ook nog naar het grootste fort, Fort Doueaumont, het grootste van de ongeveer 70 forten die in de 19e eeuw rondom Verdun werden aangelegd. Als je dan bedenkt dat Verdun zelf ook nog eens beschermd wordt door maar liefst 3 hele dikke verdedigingswallen, dan wordt duidelijk waarom de Duitsers er nimmer in slaagden Verdun te pakken te krijgen. De rest van noord Frankrijk wel. Dus wat bepaalt nu het belang van Verdun als zodanig, is een vraag  waarop ik nog steeds geen antwoord heb.

We dwalen in de vochtige kelders van Doueaumont en zijn blij dat we die tijd niet hebben hoeven meemaken. We dalen heel gemakkelijk in één lange glijvlucht terug naar Verdun en genieten op de Quai langs de Meuse van een welverdiende Leffe/Ice Tea. Ra, ra, wie wat drinkt.

2 opmerkingen:

  1. Tjonge jonge, dat jullie de energie konden opbrengen om in die hitte weer een stuk te klimmen....ongelofelijk! Jullie blijven kanjers voor mij. Zou leuk zijn als Nina zelf eens vertelde wat ze ervan vindt tot nu toe. Hoe het fietsen haar bevalt etc.....
    Ik werk nog steeds stug door en ben stiekem jaloers op jullie. Al zie ik mezelf absoluut niet die hellingen opfietsen! Waar gaan jullie naar beneden richting Marseille? In de buurt van Metz/Nancy? ik lees het wel weer.
    Kus Hanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een moed om op een rustdag ook nog te klimmen. Maar ja jou kennende Tjeu en kennelijk ook Nina, willen jullie op de rustdag ook nog veel zien. En dat zal dan weer op de fiets moeten. Respect hoor voor jullie.
    Heel leuk om al die enthousiaste verhalen te lezen.
    Laat nog veel van jullie horen want dan zijn jullie tenminste nog steeds onderweg;-)
    liefs van Lot (zusje van)

    BeantwoordenVerwijderen