Totaal aantal pageviews

vrijdag 12 juli 2013

Voor de deur van de kathedraal steekt God een handje toe

Dag 11: Van Soissons naar Reims (84 km)
Vandaag wordt een belangrijk deel gereden op de hoge heuvelrug, die ligt tussen de Aisne en de Ailette. Dat betekent vandaag: een frisse noord oosten wind tegen in een gebied dat aan beide kanten ver uitkijkt over de laagvlakten waar zich talloze veldslagen hebben afgespeeld, zowel  ten tijde van Napoleon als tijdens WO I en II. In WO I wisselden de Fransen en de Duitsers hier voortdurend stuivertje, dan weer zaten de Duitsers hoog en droog boven, dan weer namen de Fransen bezit van deze weg, die “Chemin des Dames” heet, genoemd naar enkele adelijke dames die hierover heen en weer roetsjten tussen hun kastelen. De Fransen wisten wel wie ze vanuit de dalen naar boven moesten sturen, tegen de machinegeweersalvo’s van de Duitsers in: de koloniale troepen uit Marokko en Senegal. In totaal vielen er hier aan Franse kant 400.000 doden. Het was zo bar dat er massaal werd  gemuit en gedeserteerd. Het Franse leger viel bijna uiteen. En nu rijden wij dus over deze hoge weg des doods. Tegen de wind in sterft Nina ook duizend doden, om in stijl te blijven. Om op die heuvelrug te komen hebben we een klim van een klein half uur achter de rug. Ik vind Nina een krachtpatser en prijs er haar uitbundig om. We bezoeken voor het eerst een kerkhof waar 12.000 Duitsers begraven liggen. Maar die zijn weer gevallen in WO II. Het is gewoon niet bij te houden hier. Duitse kruizen  zijn zwart, die van de andere troepen wit; dat maakt het weer wel overzichtelijk.

Het wordt later en later en Nien wordt steeds moeier, totdat ze het gouden idee heeft om citroenen uit te persen in onze bidons; met die vitamineboost gaan we er nog eens met volle kracht tegen aan  . Langzamerhand veranderen de  graanakkers in wijngaarden. We zijn in de champagnestreek aangekomen. In de verte doemt overal bovenuit de kathedraal van Reims . We rijden er tegen een uur of negen in de avond majesteitelijk op aan; aan het eind van een lange laan platanen ligt dit statige bouwwerk uit de Middeleeuwen op ons te wachten. Als door God geroepen staan voor de kerkdeur ineens twee Belgische vrouwen achter ons die ons ergens onderweg hebben zien fietsen. Zij hebben voor ons een adres in een Jeugdherberg, het kan niet beter want Reims blijkt helemaal geen camping te hebben. Als hier de voorzienigheid niet in het spel is? Na lekker paella gegeten te hebben s lapen  we tegen redelijke prijs weer eens op echte bedden.

3 opmerkingen:

  1. Lieve Tjeu en Nina,

    Als zus van Hanneke wil ik jullie toch even zeggen dat ik enorme bewondering heb voor jullie.
    Wat een prestatie om samen zulke afstanden af te leggen. Maar het allerbelangrijkste vind ik nog dat jullie al die tijd als vader en dochter samen optrekken met alle ups en downs die daar soms bij horen. Dat zal inderdaad de band alleen maar nog beter maken. Ik zie dat niet zoveel vaders doen hoor. Dat is voor later een prachtige herinnering denk ik.
    De verhalen zijn wederom zeer interessant om te lezen en ik volg jullie op de voet.
    Ben net terug van een heerlijk weekendje Middelburg bij Hanneke en heb genoten van haar gastvrijheid ook nog voor onze jongste zoon Thijs met Wendy en de 2 meiden. Het is altijd zo'n warm welkom bij haar. Het was heerlijk er te zijn.
    Lieve Tjeu en Nina, maak er nog een mooie tocht van samen en vooral veel plezier en onvergetelijke momenten.
    Liefs van Lottie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tjeu en Nina,

    Knap werk so far. Relax goed vandaag,niet bekvechten en morgen vrolijk aan de volgende etappe beginnen.
    Hoop dat het niet te warm wordt om te fietsen......
    liefs vanuit een bewolkt Middelburg.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi beschreven hoor, zou er bij willen zijn!

    Jur.

    BeantwoordenVerwijderen