Totaal aantal pageviews

dinsdag 1 oktober 2013

Beelden leveren gevecht met de Scheveningse lelijkheid

Omdat het verkrijgen van een visum voor China een fluitje van een cent was had ik ineens tijd over. Een mooie gelegenheid om met dit mooie nazomerweer even langs de boulevard van Scheveningen te gaan slenteren. Wat een ongelooflijke hoop lelijkheid daar bij elkaar! Het Kurhaus heeft moeite boven al die vreetdozenaanbouwsels en jaren 70-blokkendozen uit te pieken. Toch maar een bakje koffie genomen op een zonovergoten terras. En daarna even neergestreken in het zand om in de lome Indian Summer zon even weg te mijmeren; wat is het leven van een pensionado toch heerlijk, zelfs als de coulissen "spuug" zijn. Tegen een uur of drie ben ik naar het museum "Beelden aan Zee" gewandeld; het enige stukje cultuur met een grote c in deze baaierd van lelijkheid. Binnen in deze in het duin ingegraven zalen staan - in het kader van het Ruslandjaar op de expositie Russie XXI- sculpturen uit de bewogen laatste decennia van Rusland. Op een tijdsbalk staan de meest memorabele gebeurtenissen in de kunst in Rusland sinds te tweede wereldoorlog; pas na Breznjev komt de artistieke ontwikkeling echt op gang met Ilya Kabakov die enkele internationale prijzen wegsleept. Op de tentoonstelling wordt uitgebreid afscheid genomen van de sovjetsymboliek; Mickey Mouse neemt het over van de bustes van Lenin en Stalin. Hamers en sikkels fungeren nog slechts als mes en vork op het laatste avondmaal. Enorme poppen opgetrokken uit gekneed water en brood staan voor de nieuwe verworven vrijheden na het karige leven in de sovjettijd. Een pyramidevorm opgetrokken uit aluminiumplaten valt als een geschilde appel uiteen om vervolgens weer tot de oorspronkelijke vorm op te rollen: een geschiedenis die zich herhaalt onder Poetin?

In een zijzaal is er een verstilde expositie van de meest gerenommeerde Belgische beeldhouwer: Oscar Jespers; prachtige beelden uit het interbellum en de jaren vijftig/zestig.

Als je buiten komt en naar boven loopt zie je een beeldengalerij die in een duinpan lijkt te zijn neergezet. Hoe zeer daarmee in contrast de Scheveningse lelijkheid die je over het duin ziet heenpiepen. Of positief, hoe je ervaart dat het ook anders kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten