Totaal aantal pageviews

zondag 3 maart 2013

Queenstown valt honderd procent mee


Dit was zo’n dag waarop er urenlang over bijna lege wegen gereden wordt. Heerlijk, J.J. Cale of Gerry Rafferty in de cd schuif en dan maar meedraaien met de eindeloze bochten. Aan de horizon grillige bergpatronen en om de weg heen een sterk wisselend landschap. Dan weer oranje-gele velden zo ver het oog rijkt, dan weer steppe achtige heuvels met daarop als sproeten donkergroene bosjes. Soms weiden met merkwaardig veel koeien op een klein oppervlak, dan weer schapen in onwaarschijnlijk grote aantallen. Zo nu en dan een wei waarin herten staan, een Kiwi mag graag zo nu en dan een hertenbiefstuk op zijn bord aantreffen. Reizen, je krijgt er geen genoeg van, het is net als met bier drinken, na een paar glazen wil je er nog wel een paar; na elke rit wil je weer de volgende. Wat mij betreft gaan we zo nog heel lang door.
En dan zitten we op dit moment in Queenstown in een bar waar de band zo waar “After Midnight” inzet, een van onze tophits onderweg. Maar onze onbetwiste topper deze reis is de cd “Privateering” van Mark Knopfler. Wat zullen we die plaat thuis nog vaak draaien als op de laptop de honderden foto’s van deze vakantie voorbij schieten.
Maar kom op, we zijn nog lang niet moe en nog lang niet thuis. Vandaag dus de terugweg naar Queenstown. Alle reisgidsen spreken over een stad waar de “thrilling activities” centraal staan. Een stad voor jeugd die ’s avonds moet afreageren wat overdag aan adrenaline (ik spreek consequent altijd over aNdrenaline, H. corrigeert me onvermoeibaar) is opgedaan. We stellen ons er weinig bij voor en denken erover Q. snel weer achter ons te laten. Maar hoe anders pakt het uit. Q. ontpopt zich als een beregezellige, heel mooi gelegen stad aan het Lake Wakatipu. Langs de haven ligt een lint van leuke terrasjes, restaurants en cafés  waar wij ons uitstekend thuis voelen. Tegenover de stad ligt aan de andere kant van de baai een werkelijk schitterend park in “english style” aangelegd. Midden in het park enkele honderden jaren oude segovia’s; die moeten daar dus door de allereerste kolonisten, midden 19e eeuw, met vooruitziende blik zijn geplant. Daar moet je toch wel Engelsman voor zijn, om bij het stichten van een nederzetting in 1850 in een verder onontgonnen gebied als eerste te denken aan de aanleg van een tuin die er  in 2000 prachtig bij zal liggen. In het park liggen overal rotsblokken verspreid die bij nader onderzoek allemaal gewijd zijn aan een Engelsman of Kiwi die de afgelopen eeuw een grootste prestatie heeft geleverd en daarbij het leven heeft gelaten zoals Robin Scott die het leven liet op de Zuidpool en enkele bergbeklimmers. Aan de ingang het monument voor de vele Kiwi’s die het leven lieten helemaal aan de andere kant van de wereldbol in de twee wereldoorlogen. De trouw aan het Britse imperium vereiste zulks.
Heerlijk gegeten (daar hebben we het in dit verslag eigenlijk nooit over) bij een Thais restaurant. Bijna net zo goed als de onvergetelijke maaltijd in op die  warme dag in dat steakrestaurant in Rotorua een dag na de verjaardag van Hannelore.
Jasmijn heeft ons geattendeerd op een “hele mooi camping” vlak buiten Q. Nou, dat “vlak buiten” blijkt nog een half uur verder over een steile weg omhoog, overgaand in een gravelpad dat alsmaar omhoog leidt. Maar dan openbaart zich een prachtig alpine landschap met daarin een meer en een camping met plaats voor honderden tenten, maar wij zijn de enige, naast een enkele camper. Zo dicht bij de grote stad en toch zo ver weg in het weidse, oneindig schone Nieuw Zeelandse landschap. Het leven is groots en meeslepend hier.

3 opmerkingen:

  1. Tjonge Tjeu, het houdt maar niet op met je superlatieven. Het is wederom om jaloers op te worden zoals jullie daar alles ervaren. Heerlijk om te lezen en fijn dat jullie zo intens genieten.
    Queenstown herinner ik me ook als een leuke , maar wel wat toeristischer plaats. (de beroemde kabelbaan!).Als afwisseling van de rust onderweg en de prachtige natuur heeft dat ook wel weer wat toch?
    Wat ik eigenlijk niet begrijp is dat jullie niet vanaf Christchurch terugvliegen, maar weer helemaal terug naar Auckland moeten rijden met oversteek weer van Zuider- naar Noordereiland. Maar misschien wilden jullie de andere kant van het Zuidereiland ook nog helemaal zien. Jullie hebben ook meer tijd dan wij destijds. Anyway, het is weer genieten geblazen en daar maken jullie ons telkens deelgenoot van.
    Ikzelf vond het echt God's own Country, zoals NZ ook wel genoemd wordt. Telkens weer die prachtige natuur, inderdaad om elke hoek weer een ander panorama, echt schitterend. Dat wordt weer wennen straks jongens. Maar het is nog lang niet zover;)
    Een hele goede reis weer verder en tot snel.
    Liefs van Lot

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Lot,
    Wat leuk dat je telkens zo enthousiast reageert en meeleeft. Je bent echt onze trouwste volger. Het is ook heel leuk om stukjes te schrijven als je weet dat mensen ze ook echt lezen ( ik hou de statistieken elke dag precies bij!). Maar wat je zegt over onze terugreis klopt niet hoor. We rijden vandaag naar Dunedin en dinsdag terug naar Queenstown. Daar pakken we een binnenlandse vlucht terug naar Auckland. Dus het traject waar we vier weken over deden kost ons nu 2 uur!!
    Nog even volhouden met lezen. Na woensdag houdt het verhaal (helaas, helaas) op. (Tjeu)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hihihi ik ook hoor Tjeu en Han...lees alle verslagen en geniet volop van jullie avontuur:-)
    Tot volgende week Han (mis je wel hier hoor...)
    Niki

    BeantwoordenVerwijderen