Totaal aantal pageviews

dinsdag 12 februari 2019

100 kilometer om voor een vrij suffe boswandeling

Een dagje natuur en cultuur. Hoewel, ook de natuur beleven wij graag op een cultureel verantwoorde wijze; dus het liefst op een gangbaar pad, zoals dit hier.
Dit pad bevindt zich in een bos dat ligt op de Sierra Espuna een 1500 meter hoge rots in de buurt van Almaha de Murcia. Achteraf gezien was een rit van 100 km voor deze boswandeling zonder hoogtepunten een beetje overdreven, maar zo kwamen we toch terecht op het wandelpad van Ricardo Cordoniu, de boswachter met een enorme baard die eind van de 19e eeuw dit gebied voor de mensheid ontsloot.We zagen geen bosuilen, salamanders en 50 soorten vlinders, hoewel die hier volgens het bezoekerscentrum, waar we de enigen waren, wel moeten zitten. We liepen langs een oud hotel dat hier ooit gebouwd was om het toerisme te stimuleren maar sinds 1980 gesloten is en nu op instorten staat.
Beneden aan de berg stonden de sinaasappelbomengaarden afgeladen vol en waren ploegen aan het plukken.
Vervolgens door naar het nabij gelegen Murcia, dat volgens internet de vergelijking met Catagena niet kan doorstaan; wie schetst ons verbazing; het tegendeel is waar! Daar waar Cartagena een stuurse havenplaats met het karakter van Den Helder of Delfzijl is, is Murcia al eeuwenlang een universiteitsstad met vele prachtige pleinen en gebouwen. Wat te zeggen van deze plekken.



Murcia is ooit door een Kalief gesticht en, zoals alle andere Spaanse steden, in de 15e eeuw gekerstend. Ook hier is de moskee omgebouwd tot een enorme gotische kathedraal, waarbij men blijkbaar zo schrok van de enorme ruimte die daarmee gecreëerd werd dan men spoedig daarna is begonnen het middenschip weer vol te bouwen met kapelletjes. Daarmee een enorme kerk omgevormd tot een wirwar van gebedsruimtes, een soort religieuze kashba; doodzonde!
De pizzatent op de strip had aan ons een goede gast; we waren de enigen die op deze dinsdagavond de moeite namen te komen dineren; de sla met enorme plakken geitenkaas was zo machtig dat de pizza's daarna eigenlijk niet meer hoefden. Bereidwillig voorzag de pizzabaas ons van een doos. Morgen weer pizza dus, maar dan uit ons eigen oventje/.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten