Totaal aantal pageviews

dinsdag 21 mei 2013

Summertime in de regen

Nee,  zo bar en boos als vandaag heb ik het tijdens een openluchtfestival nog nooit meegemaakt. Met bakken begon het uit de hemel te vallen al tijdens het optreden van Bruut! en het hield niet meer op gedurende het ganse optreden van Joshua Redman. Iedereen onder een  paraplu of in regenpak ging dicht tegen het podium staan waardoor de set het karakter kreeg van een huiskamerconcert. Joshua en zijn band hadden er eigenlijk wel schik in; zo'n ongelooflijk dedicated publiek tegen hun tenen aan.Snelle stukken, meeslepend ballads (een genre waarin Redman een heel eigen repertoire van heeft opgebouwd) en altijd weer die onverwachte soli, soms rauw, soms heel ieltjes, altijd pakkend. Joshua Redman in de regen was een belevenis.
Maar de show werd wat mij betreft op de eerste avond toch gestolen door Mike Stern, een kruising tussen een gierende popgitarist en een onnavolgbare jazzvirtuoos. Zo snel als hij de snaren weet te bespelen doen weinigen hem na, of het zou de gitarist van de hem begeleidende Bill Evans band moeten zijn. Hoe zijn vingers over de dikke snaren van de electrische bas tokkelden; ik kon mijn ogen en oren nauwelijks geloven. En dan het raspende geluid van de al even vlugge Bill Evans. Hier stond op een Middelburgs plein de wereldtop te spelen.
Maar het allermooist, het allergaafst was toch weer Benjamin Herman met bassist Ernst Glerum, zondagmiddag toen de zon nog heerlijk scheen. Gewoon, heel relaxed, zat het drietal (drummer Joost Patocka was  de derde) op een rijtje een versie van Summertime te vertolken die je niet voor mogelijk houdt; hoe kan die "moeder aller verzoekjes", aldus Herman, toch weer zo gespeeld worden dat het lijkt alsof je het voor het eerst hoort. Wie speelt dat nummer  tegenwoordig nog, aldus Benjamin. Nou Joshua Redman dus. Die opende zijn set de dag erna met datzelfde platgetreden pad, maar ook weer geheel opnieuw bestraat.
Een grandioze versie deze keer van het in alle opzichten perfect georganiseerde Middelburgse festival. Alleen dat kloteweer. Daar moet toch eens iets aan gedaan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten