Totaal aantal pageviews

dinsdag 21 mei 2013

De eend Karakus

"Is het gemeentebestuur van Rotterdam nu een enthousiast bevorderaar van hoogbouw of jaagt zij de "bouwbubbel" alsmaar op door zelf mee te ontwikkelen met de projectontwikkelaars?" Dat was kort gezegd de vraagstelling waarmee debatcentrum Arminius wethouder Karakus tegenover hoogleraar Ontwerp en Politiek Wouter Vantiphout  in het strijdperk liet aantreden. Vanstiphout is verklaard voorstander van de "brede stadsbenadering" waarin het niet alleen om prestigieuze hoogbouw gaat maar vooral ook om de ontwikkeling van stadswijken en bijgehorende functies en diensten; hij beschuldigt Karakus van het bouwen voor beleggers in plaats van voor het bouwen voor bestaande vraag.Gevolg: een toenemende leegstand in zowel woningen als winkels als kantoren.
Karakus, hij heeft dat al vaker bewezen in de politieke arena, is niet makkelijk te pakken. Volgens hem is er helemaal niet meer leegstand dan anders en een zekere leegstand is zelfs nodig om flexibel te kunnen opereren als grote stad. Daarnaast is het beleid bewust gericht op het leefbaarder maken van de binnenstad en daar horen veel meer woningen bij dan tot nu toe bestaan; Rotterdam heeft de laagste bewonersdichtheid van alle grote steden in Nederland. Bovendien, aldus Karakus, lopen we helemaal geen risico's; die blijven waar ze horen, nl bij de beleggers. En als de  markt zo graag wil bouwen in Rotterdam moeten we ze als bestuurders niets in de weg leggen. Zelfs als bedrijven het ene pand voor het andere willen verruilen (zoals bij Roberco die naar The First wil tegenover het Centraal Station) moeten we dat bevorderen. Anders gaan die grote kantoren wellicht voor de stad verloren, want als ze eenmaal willen verkassen gaan ze toch. Je kunt ze niet dwingen in hetzelfde pand te blijven zitten. Meedenken wil zeggen: alert reageren.
Probeer daar maar eens en speld tussen te krijgen. Wouter Vanstiphout kreeg het niet voor elkaar. "En al die ambtenaren dan die naar De Rotterdam van Rem Koolhaas verdwijnen en lege gebouwen op het Marconiplein achterlaten", aldus Vanstiphout. Karakus: "We willen nu eenmaal het aantal plekken waar ambtenaren gehuisvest zijn terugbrengen naar een zeer beperkt aantal vestigingen; daar hoort De Rotterdam bij. En ja, dat dat gunstig uitpakte voor het realiseren van dat gigantische project dat anders op de plank was blijven liggen, is dat meegenomen". Nee, Karakus gleed als een eend moeiteloos tussen alle tegenargumenten door naar zijn einddoel: een levendigere, mooiere en veiliger binnenstad. Niemand  houdt hem tegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten