Totaal aantal pageviews

zaterdag 18 maart 2017

Tussen de asfalthopen van eeuwen her

Wegens hagelstenen, regen en wind is onze wandeling in het noord westen van La Palma afgelast. De tocht naar de kraterrand die wij eerder al hebben gedaan is ook afgelast wegens sneeuwval en ijsafztting. Waarmee maar gezegd is dat het ook voorde kust van West Afrika aardig kan spoken in maart. Niet zo raar als je beseft dat de bergen op La Palma en Tenerife behoren tot de hoogste van heel Spanje inclusief de Sierra Nevada. Die op Tenerife, die we eergisteren trots zagen liggen boven het wolkendek, is zelfs de allerhoogste van heel Spanje. Er zijn ook bijna nergens eilanden te vinden met zulke steile hellingen, weet de gids ons vandaag te vertellen. Als vervangende wandeling trekken we vandaag door het wonderlijke, ruwe landschap van voormalige vulkaanuitbarstingen. Lavastromen en pyroclastische bergen wisselen elkaar af of de vulkaanuitbartsing vorige week heeft plaats gevonden. Het blijkt er een te zijn van 1949, maar in geologische termen is dat eergisteren. De vorige uitbartsting dateert van rond 1400, maar ook daarvan zijn de sporen overal aanwezig. De gedachte dat we toch maar kleine, onbeduidende wezentjes zijn dringt zich hier op.

Toch lopen die onbeduidende wezentjes met elkaar bergafwaarts luid de verkiezingsuitslag te bespreken. In het gezelschap blijkt zich nog een hartstochtelijke PvdA stemmer te  bevinden. Samen bespreken wij de telloze fouten die Asscher in de campagne heeft gemaakt. Maar als ik opper dat we nu maar moeten gaan fuseren met Groen Links spuwen haar ogen net zo veel vuur als de vulkaan achter oons ooit deed. Never, we blijven ons sociaal democratische gedachtengoed trouw en gaan niet samen met die modieuze Groen Linksers. Nou, dat wordt nog wat als we weer terug zijn.

Ondertussen glijdt een oudere vrouw uit over een steen en breekt of kneust haar pols. Dat is niet duidelijk, maar ze rreigt flauw te vallen. Behoedzaam begleidt ik haar als een ware Gutmensch aan mijn arm naar beneden. De gids maakt een provisorische mitella. Later zie ik haar terug in het hotel. Haar pols blijkt op twee plaatsen gebroeken. Terecht dus dat de gids er op stond dat ze met de ambulance werd opgehaald, ondanks de bezwaren van de dame in kwestie dat het allemaal wel mee viel.

We sluiten 's s avonds ons zeer geslaagde verblijf af met een heerlijke maaltijd bij de Thai hier in het hotel. In de grote zaal geeft iemand een pianoconcert ten beste dat in de Doelen in Rotterdam niet zo hebben misstaan.

La Palma sluiten we in ons hart ondanks het sterk wisselende weerbeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten