Totaal aantal pageviews

vrijdag 26 april 2013

Wat nou Literaire As? Letterenhuis zul je bedoelen!

Het duurt niet lang meer of de rode loper van chinees natuursteen kan worden uitgerold vanaf het nieuwe station Rotterdam Centraal de stad in. Omzoomd door bomen die door een geforceerde groeimethode net zoals de staanders binnenin het station de vorm van een een Y krijgen. De Y als metafoor voor de bezoekersstroom die zich uittakkend door de stad vespreid. Meteen maakt de culturele sector zich meester van deze Y-as. Waarom ook niet, aan weerszijden van de Y-as (de Westersingel en de Mauritsweg) liggen talloze culturele instellingen, denk aan het Goethe instituut, de Alliance Francaise, het Conservatorium, de Doelen, (net om de hoek)Rotterdamse Schouwburg en Pathé, Uitgeverij 010, De Unie, Poetry International, Boekhandel Van Gennep, Passionate, debatcentrum Arminius, Boijmans van Beuningen, (ingang van) Witte de Withstraat en het kunstblad voor kinderen Boekie-Boekie. Daartussendoor staat pal op de as de beeldenroute die binnenkort begint met de heropgerichte "Speculaasjes" en via de beeldengalerij op de Westersingel doorloopt tot en met het grote lichtblauwe constructie van Himmelb(l)au op de Westzeedijk.
Maar om dat nou een "literaire as" te noemen, zoals de organisatoren van de discussie hierover in Club Ram Horna op woensdag 24 april jl. wilden? Dat gaat net te ver. Er liggen inderdaad opvallend veel instellingen die iets met letteren doen, maar omdat dat allemaal incidentele activiteiten zijn zal niemand - behalve de bedenkers - die associatie hebben. Wat de herkenbaarheid van de letteren in Rotterdam betreft zou het goed zijn als de verhuizing van Poetry naar De Unie aangegrepen zou worden om alle letterenacitiviteiten zoveel mogelijk hier te concentreren. Wat dat betreft ben ik eens met de opvatting van hoogleraar Letteren en Samenleving Frans Willem Korsten in het debat in Ram Horna die stelde dat het tijd wordt dat  Rotterdam zijn zielige imago van miskende letterenstad eens afschudt. Er gebeurt gewoon al heel veel, alleen nog te versplinterd. De makers van het literaire praatcafé van Ram Horna kunnen het goede voorbeeld geven door snel uit Engels te verhuizen naar deze nieuwe locatie. Als De Unie er in slaagt om wekelijks een fatsoenlijke programmering te maken is het Letterenhuis Rotterdam eindelijk gerealiseerd!.
Maar dan zal Poetry onder leiding van directeur Bas Kwakman af moeten van het standpunt dat de "Me Reet"poëzie niet langer meedoet; wát een miskenning van dat wat nu echt Rotterdamse poëzie mag  worden genoemd. Ook moet Bas ook de "spoken word" stroming aan zijn hart gaan drukken (terecht liet Ram Horna iemand uit de nieuwe stal van het Hiphophuis optreden); terecht verweest Hugo Bongers naar de Speijksessies. Dat alles moet naar De Unie. net zoals Ernest van de Kwast met zijn late night show weer terug moet naar De Unie, moet je eens kijken wat je daar een levendig letterentheater gaat krijgen, Literaire as of niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten