Totaal aantal pageviews

donderdag 18 april 2013

Hoe krijg je het bij elkaar verzonnen?


Na de roti kip, klaargemaakt door de buurtbewoners in de onlangs geopende ‘guerilla bibliotheek’ “Leeszaal West” in het Oude Westen (een guerilla bibliotheek is een bieb die gesticht en gerund wordt door bewoners als protest tegen en vervanging van het teloor gaan van de officiële wijkbibliotheek) stak deelraadgemeentebestuurder Theo Coskun van de SP een betoog af over….. aardscheerders (grote rotsblokken die vlak voorbij de aardkloot passeren). Ik vond dat zo’n merkwaardig thema dat ik alleen al uit nieuwsgierigheid richting het Oude Westen gegaan was . Ondanks dat Theo door de erbarmelijk akoustiek in de Leeszaal nauwelijks te verstaan was heb ik toch geboeid geluisterd  naar een betoog (ondersteund o.a. met de filmtracks van Lars von  Triers’ Melancholia (eindigend met het intrigerende beeld van de gigantische planeet die zich in de aarde boort) en Armageddon, over deze ruimtelijke bedreigingen van moeder aarde.  Honderd jaar na mei 1968, zo zei socialistische Theo, zal in 2068 weer een enorme brok steen met een diameter van enkele kilometers richting aarde snellen. Alsdan zal alsnog de internationale solidariteit worden gerealiseerd is de boodschap van Theo, immers alleen samenwerking zal ons van al het dan naderende onheil nog kunnen bevrijden (en de ontwikkeling van voldoende kernkoppen waarschijnlijk).
Daarna onmiddellijk door naar de Schouwburg want daar hield theatergroep  Wunderbaum haar project “The  New Forest” ten doop. De komende vier jaar gaat Wunderbaum aan een nieuwe utopie werken: in Rotterdam wordt in samenwerking met de gehele stad niet alleen de stad maar ook de mensch verbouwd.  In een prachtig stuk werd eerst ruimschoots afscheid genomen van het huidige systeem. Daarna moest er pijn geleden worden alvorens  de eerste stappen richting het walhalla konden worden gezet. De pijn werd beleden op de manier  die we van Wunderbaum langzamerhand gewend zijn; met veel gekrijs, gevecht, bloed, zweet en tranen. Aan het eind zat iedereen inderdaad onder het zweet, het bloed, tranen en speeksel  en verder alle andere uitwasemingen van het menselijk lichaam. Heerlijk.
En toen werd een maquette van Rotterdam binnengerold waarop het nieuwe, toekomstige speelveld van Wunderbaum werd getoond: bovenop de Hofbogen vlakbij het Hofplein. Daar worden de komende jaren met medewerking van letterlijk de hele stad allerhande stukken  op- en projecten uitgevoerd. Niemand weet waar het toe leidt, maar iedereen wordt  er beter van, zo verzekerden ons de Wunderbaumers. Misschien ga ik me toch nog opgeven als medespeler. De eerste repetities starten maandag a.s. (zie http: http://www.wunderbaum.nl/)  Als je ergens kunt gaan kijken (ze toeren door het hele land: doen! Bereid je wel voor op het ergste)
En daarna was het “fantasyland” in de schouwburg, werden salmiaksnoepjes, mierzoete cakjes en kaneelstokken uitgedeeld door griezelig wezens terwijl het radioprogramma Virus voor jonge klassieke muzikanten werd opgenomen. Temidden van allerlei griezels speelden daar een harpiste samen met iemand op draailier, een pianotrio met een Hongaarse zanger, een toverfee met operamelodieën  en een drietal dames op vierkante blofluiten. Echt zo’n  totaalprogramma krijg je alleen bij elkaar verzonnen in ….Rotjeknor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten