Totaal aantal pageviews

zaterdag 22 december 2012


Witte de With

di 13-10-2009 13:48

gezien: Morality, aflevering 1, Witte de With

Moraliteit is het leitmotiv voor de programmering in WdW gedurende het komend seizoen. De eerste aflevering van deze serie is momenteel te zien. Moraliteit is een heel breed begrip waarmee je alle kanten op kunt, minder tastbaar dan geschreven regels, maar meer verankerd in de hoofden van mensen, dus wellicht langer houdbaar. Op de tweede verdieping werkt Marko Luliç aan een monument dat de tentoonstellingsruimte in twee delen moet splitsen. Ik heb het niet waargenomen.
Moraliteit is een zo breed begrip dat ik in het geëxposeerde werk geen gemeenschappelijke lijn heb kunnen ontdekken. Ik heb alles dus gewoon maar ervaren alsof het onderdeel was en een brede tentoonstelling zonder thema. Ook in WdW, net als in Venetië is het film wat de klok slaat, in het geval van Sarah Morris zelfs cinemascopisch breed. Ze geeft een beeld van Peking gedurende de Olympisch Spelen. Door de erbij horend sonore geluidsband sta je er heel ver van af en beleef je Peking alsof je doofstom bent. Je bent heel er dichtbij en ook weer niet. Intrigerend. De foto’s van Philip Lorca toont stedelingen in hun grillige poses en gedaanten met de omgekeerd hangende paaldanseres als onverbiddelijke blikvanger. Andere doeken doen denken aan Hopper, verveelde en verweesde mensen, eenzaam temidden van d drukte om hen heen.Ron Tereda brengt geisha’s in beeld op een messcherp beeld opgebouwd uit kleine electronische cellen, hetzelfde systeem als aan beide kanten van de Koopgoot. Verstilde schoonheid op een schreeuwende lichtreclame. Op de vierde verdieping kun je een amateurkoor op een zakkkige manier “Revolution” van de Beatles horen vertolken, hoe onecht kan een tekst worden uitgevoerd? Isa Genzken is er ook weer, met haar wederom rommelige commentaar op de huidige samenleving vertolkt door een aantal zwervers in slaapzakken. De duo films van Panayiotou “Guys go crazy” toon een kitschering zaaltje voor en na een mannen-orgie. Dat moest ik echt uit de toelichting halen, ik zou het niet bedacht hebben.
Conclusie: het thema is voor mij door de afzonderlijke bijdragen geen stap dichterbij gekomen. Zonder de uitgebreide toelichting is het geheel zeer hermetisch. De afzonderlijke werken zouden zonder de geboden toelichting bij mij niet beklijven, daarvoor ontbreekt een duidelijke invalshoek en is de toelichting andermaal te cryptisch. Niet onmiddellijk een aanrader.

Tjeu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten