Totaal aantal pageviews

zaterdag 22 december 2012


Ram Horna

Tjeu

do 27-5-2010 10:16

gezien: talkshow Ram Horna

Alweer een nieuwe loot aan de Rotterdamse praatboom: dit keer talkshow Ram Horna. In een schitterend zaaltje (het dakpaviljoen van Engels) met naarmate het later wordt een mooi zicht op de metropool bij nacht. Een uitstekend decor voor een praatprogramma over de stad. Een eenvoudige formule, praatje en een plaatje, deze eerste keer een zangeres met gierende uithalen over een liefde waarover zij verder niet wenste te discussiëren (“ik praat niet over mijn werk”)
Drie onderwerpen voor twee uur blijkt lang; de gesprekken waren wat aan de langdradige kant, maar dat kan ook liggen aan de gespreksleider Ram “Hans Sibarani” Horna die een wat sombere, van elke humor gespeende interviewstijl heeft. Zijn tafelheer en tafeldame die voor de broodnodige afwisseling zou kunnen zorgen kwamen er nog nauwelijks aan te pas, dat moet de volgende keer wat beter afgestemd worden. Zeker als ook plaatselijke politici aanschuiven en de vragen wat scherper worden kan deze formule best wat gaan worden. Maar dan moet het vettiger en rommeliger, Rotterdamser. Misschien eens bij Nico Haasbroek te rade gaan.

Tjeu

Ram Horna

24-2-2011

gezien: Club Ram Horna


Terwijl de elite zich ophoopte bij Drella zat ik tussen het gewone volk bij club Ram Horna enkele honderden meters verder bij Engels. Tot mijn grote genoegen kan ik vaststellen dat Hans Siberani met zijn club helemaal “los” is en de formule heeft gevonden waarmee hij jaren toe kan. Voor een prettig gevulde zaal (terwijl het hondenweer was en het normaliter nog drukker geweest zou zijn) ontrolde zich een op een ontspannen manier een leuke, afwisselende avond met praatjes en plaatjes bij diegenen die waren aangemeld voor de top 10 van de eerste tien jaar van de 21ste eeuw. Gelukkig nu eens geen Fortuyn en Koolhaas maar gewone Rotterdammers als een jongen die kampioen karate is, een ondernemer uit de creative cube (ik ben vergeten namen te noteren) die op zijn 16e van school geschopt werd en sindsdien in de internetbranche miljonair is geworden, galleriehouder Bob Smit, nog steeds studerende op de WdK, maar vanwege belangstelling voor het verhaal achter de kunstenaar en zijn werk nu alvast maar op drie plaatsten tegelijk actief als gallerist. Een leuk telefonisch interview met schrijfster Fleur van der Laan, in het dagelijks leven monteur op de wilde vaart als enige vrouw tussen tientallen mannen, per jaar 8 maanden van huis. Ik heb haar boek “zwarte zee” meteen gekocht bij het immer aanwezige Balustrade. En heel leuk vond ik het natuurlijk dat de door mijzelf voorgestelde Jonas Staal ten langen leste ook bij de top tien was gevoegd. Mocht ik zelf vanuit het publiek nog even toelichten. Staal was niet op komen dagen omdat hem “de context van het geheel niet duidelijk was”. Dat is een gepaste reactie van een kunstenaar die de context zo nadrukkelijk in zijn werk laat doorklinken. Je moet wel weten waar en voor wie je iets doet nietwaar.
Neelie Smit Kroes was de politicus van de afgelopen 10 jaar. Ook geen gekke keus.
In het format worden de onderwerpen inmiddels mooi verdeeld over Hans en zijn twee side kicks, zodat het de hele avond prettig afwisselend en amusant blijft. En avond die van acht tot kwart voor elf duurt, niet verveelt en waarna het publiek nog blijft hangen, heeft de juiste toon gevonden.

Tjeu

Ram Horna

28-4-2022

gezien: Ram Horna

De presentatie van een nieuwe dichtbundel van Hester Knibbe bij de Arbeiderspers zorgde dit keer voor een behoorlijk volle zaal bij de talkshow van Ram Horna, die volgende maand alweer het eerste jaar vol maakt aldus presenator Hans Sibarani. Hans had deze keer de presentatie weer helemaal voor eigen rekening genomen, niet zo’n gelukkige keuze. Hans blijft languit over de tafel blijft liggen tijdens het ondervragen van zijn gasten, blijft wat hangen in zweverige maar half aangezette gedachtenspinsels en bljjft er uit zien als een dakloze (wel erg Rotterdams natuurlijk).. Wie gaat deze verder toch wel inventieve en creatieve geest nu eens een beetje stroomlijnen, jij Marc?
Enfin, Hester Knibbe dus. Geen dichter die haar eigen, alom hoog geprezen en niet voor niets door de Arbeiderspers uitgegeven dichtbundels zelf moet toelichten. Want buiten haar gedichten blijkt Hester geen begenadigd spreker. Vooraf was overeengekomen dat over haar gedichten zelf verder geen tekst en uitleg meer gegeven zou worden. Dat schiet lekker op. Hans had zich vrijwillige in het pak laten naaien. Niet raar dat er dan vrij abstact gesproken gaat worden over “het leven in existentiële zin”,. Gaap, ik verlangde naar Real Madrid – Barcelona dat ik verdomme speciaal hiervoor had laten schieten.
Na de pauze een wél leuk gesprek met de altijd wakkere Gerrit Timmers. Heel duidelijk werd hoe dun de argumentatie is waarop keuzes voor opera’s worden gemaakt bij het OT (Deze opera was nog door niemand geclaimd; deze opera was ons toevallig al lang geleden door die en die aangeboden, etc). De geluidsfragmenten die getoond en ten gehore gebracht werden waren dermate erbarmelijk van kwaliteit dat het makkelijk scoren was met de mededeling dat het bij “ons” beter zal klinken.
Om half elf (!) begon Hans nog eens doodgemoedereerd aan de ondervraging van Jacques Tange, in 2005 uitgeroepen tot schilder van het Jaar een schilder van in klare lijnen gegoten, werk dat mij eerlijk gezegd sterk doen denken aan illustraties van kinderboeken maar ook wel past in de traditie van Chabot; echt Rotterdams dus.
Om elf uur kregen we van Hans vrijaf, niet nadat Sytske Sötemann van boekwinkeltje Balustrade de bundel van Hester had uitgeroepen tot boek van de maand. Al met al toch wel een leuke avond, maar kan het een tandje minder, Hans?

Tjeu

Ram Horna

1-12-2011

gezien: Ram Horna

Weer gezellig druk gisteravond bij het literaire praatcafé in Engels, Ram Horna van Hans Sibirani. Een bonte verzameling van boekbesprekingen met opvallend veel aandacht voor dames van lichte zeden. Zo kwam uitvoerig de onlangs overleden Surinaamse schrijver Clark Accord aan de orde die bekend werd met zijn boek over de Koningin van Paramaribo, handelend over de beroemdste hoer van Suriname, de “schaamteloze en welbespraakte Maxi Linder”.  Dan was er uitgebreid aandacht voor het boek van Casper Postmaa met onder andere een verhaal over de moord op Blonde Dolly, een beroemde hoer uit Den Haag, die zowel klanten had in de Schildersbuurt als in de “betere kringen”. Oud-journalist Postmaa had als eerste toegang tot de omvangrijke dossiers van deze zaak die in de jaren zestig de gemoederen hevig bezig hield. Zaten er hogere machten achter de moord op deze publieke dame? Indertijd (dat ik kan mij nog wel herinneren, ik wordt oud!) werden de namen genoemd van Luns en minister president Marijnen). Allemaal onzin volgens Postmaa. Marijnissen was in de tijd van de moord nog een onbekende ambtenaar en Luns werd alleen genoemd omdat íe zo bekend was. Maar wat wel uit de dossiers blijkt is dat de eerbiedwaardige burgemeester Oud van Rotterdam tot de vaste klantenkring van Blonde Dolly en Zwarte Molly (mevrouw had meerdere schuilnamen) behoorde. Opvallend dat dit gegeven, dat door Postmaa onder andere aan RTV Rijnmond was doorgespeeld nog niet doorgebriefd was. Het is en blijft blijkbaar een goede gewoonte in Nederland om de seksuele escapades van politici niet aan de hoogste boom te hangen. En dan was er aandacht voor het boek van Claus Oordt over de meisjes van Jamin. Waaruit bleek hoe ook in een arbeiderwijk als Crooswijk nog standsverschillen bestonden. De moeder van de schrjiver had tot haar 95ste voor haar zoon verborgen gehouden dat ze bij Jamin had gewerkt. Dat werkten alleen meisjes van lage komaf per slot van rekening. Een mooi inkijkje in Rotterdamse verhoudingen. En enkele fraaie beelden van de documentaire film die tegelijkertijd is gemaakt door Ferri Ronteltap. De volgende keer graag ook weer eens wat aandacht voor de uitgeverij Douane die op dit moment toch enkele hele fraaie boeken uitbrengt (“Boek Foutu” van Manuel Kneepkens, een zeer fraaie dichtbundel van Lodewijk Ouwens en een herziene biografie over Lodewijk Pincoffs van Bram Oosterwijk). Maar ja, met Douane blijkt Ram Horna een beetje overhoop te liggen, dus het zal mij benieuwen of we die de komende maanden weer eens ten tonele zien verschijnen.

                                       
Tjeu 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten