Totaal aantal pageviews

donderdag 19 september 2013

Exposities over zwart en duister in Witte de With

Juist nu de Witte de Withstraat allerlei neonplastieken heeft laten ophangen die “wit” als onderwerp hebben, ziet Tent daarin een aanleiding alles op zwart te zetten. Dark Matters is de naam van de expositie in Tent in Rotterdam waarin, aldus de toelichtende tekst, “kunstenaars op de tast hun weg zoeken door een wereld die op het punt staat te verdwijnen of tot chaos te vervallen”.  Nogal zwaar aangezet; onze tijd is zeker niet zonder problemen maar zo zwartgallig is het toch ook allemaal niet? Binnenkort gooit Tent samen met Witte de With letterlijk de luiken open (er komt een glazen pui, waardoor het gebouw niet meer zo gesloten oogt), dus dat met die donkerte zal spoedig achter de rug zijn, “despite the exposition”.
Maar nu kan men lekker nog het hele najaar somberen, hoewel er ook lezingen worden aangekondigd over occulte praktijken en de oneindigheid van het heelal. De expositie zelf is ook helemaal niet zo droevig. Een fotoserie van Silvia B. neemt, zij het in duistere tinten, het circus als vertrekpunt. Weliswaar een kunstbedrijf aan de rand van de samenleving, maar het kan er glinsteren en fonkelen; maar juist dat zie je op de foto’s niet terug. Dirk van Lieshout (hoeveel Van Lieshouten kent de kunstwereld onderhand niet?) trekt zich niks aan van de duisternis en ontwerpt putdeksels die eruit zien als vergrote munten met passages van verzets- en protestbewegingen op de koptelefoon. Van Mariëlle Buitendijk zien we twee platte werken die zich ontwikkelen tot een grote 3-dimensionale figuur, wat mij betreft de meest geslaagde van deze expositie, misschien wel om íe zo uitdrukkelijk níet zwart is. (zie foto)


Bij Witte de With boven Tent heeft de kunstenaar A.A. Bronson het de komende maanden voor het zeggen. Hij was door directeur Defne Ayas zelf uitgenodigd om een heel jaar aangesteld te worden als co-directeur, maar daar had hij geen zin in. Een expositie kon wel, al treed hij voor een groot deel ook op als curator van werk van anderen. Op de middelste etage gaat het vooral over spiritualiteit en bovenaardse krachten die op ons inwerken. Je kunt op tafels van Marina Abramovic gaan liggen om de kracht van de onder die tafels geplaatste duistere kristallen te ervaren (ik ervoer niks). Je ziet foto’s volgens een bepaald procedé tot stand gekomen foto’s waardoor aura’s rond hoofden van indiase sjamanen zichtbaar worden. Je kunt door kubussen kijken naar restanten van eerder plaats gevonden hebbende performances (ik zag naast flessen drank en pinda’s zelfs een doos met koffieleutjes) en een reeks schilderijen van wezens opgebouwd uit mannelijke en vrouwelijke geslachtsdelen. Boven is het helemaal seks wat de klok slaat; homo-seks wel te verstaan. Bronson maakt geen geheim van zijn voorkeur en presenteert op een etage waar vreemde geuren hangen waarvan ik de herkomst niet wil weten onder andere een reeks vitrines met “queer zines”, homoblaadjes van de afgelopen decennia. Van de keurig opgehangen fotoserie van zaadlozingen, sommige in de guitigste kleuren neem ik met lichte gène kennis. Bronson fotografeert zichzelf in enkele sm achtige opstellingen. Volgens de kunssite “Trendbeheer” is hier sprake van “het betere hang- en spuitwerk”. Laat ik het daar maar bij laten, al moet ik er onmiddellijk bij zeggen dat volgens Trendbeheer hier sprake is van beste tentoonstelling sinds jaren. Eenieder zijn meug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten